Jotenkin joku jollain virtuaalisella puolella nosti vahvasti esille kysymyksen, mikä on tämä "ri"-tavu, johon aina törmää - kai äitinäni aikanaan ollut Riitta ja muut suunnilleen samannimiset törmäävät. Yleensä ihmiset törmäävät paljon lmaan harrastukseensa tai johonkin minkä muyt luulevat olevan heidän tyyppinen, eli esim paljon skriik skrääk tyyppisiä tekoja tekevät Riitta-nimiset törmäävät siihen sun tähän samantapaiseen piirteeseen epätavallusen paljon.
Skriik skrääk on usein teknisen tekemusentavan muoto, tekninen viittaus, kentues olettaen tai matkuen tilannetta että toinen olisi pöinen vain eikä näkemyjsrllinen, ja kaipaisi peruskoulutasoista perusjärkevyyttä vain.
Ympärilleen moisia viivoja tekevä ei siis mieti maailmankuvalla ja aistein elinympäristöään vasn pikemminkin arvauksin ja koettaa pitää sosiaalusta jöötä jolla ympäristö pysyisi ns järjestyksessä.
"Ri"-tavu oli sukunimessä Hari, joka minulla oli nuoruudessani. Ri usein viittasi suoraan viivaan, rajaan, reunasn, rikkomuseen, rikoksiin, jööhön tms ryhtiin, työmäisyyteen tms liiallisessa määrin, kristinuskln rustiin ja kenties siinä yhteydessä jpnkin tarpeellusen työn ottamuseen urakakseen, esim työurakseen. Rakenbettu ja neliskanttiset muodot, indinöörialat liittyvät tähän myös. Ehkä esim 1970-luvulla insinöörialat olivat niin alkeellusia että oli kentues käytännöllistä jakaa asiat, tehtävät, työt, vahvuudet, arvot, yms neluskanttisiin työmäisesti läpi käytäviin ja tousaalta pyöreisiin, kaareviin luonnollisiin, paljon monimutkaisempiin, ja mm elä änviisaisiin ja sivistyksen kokonaiskuvallusuuteen yms, mitä viisaus perinteisesti on ollut.
Mutta ennen tietokoneita oli jo muira koneita ja rakentamista, ja mm metalleihin liittyen on kai samaa kehityskulkya jo kauan sitten, niin tä.ä tilanne on voinut olla kauan, mutta kenties nykyisin purkautumassa pois isomman taitotason myötä etenkin kehittyneisiin tietokoneisiin, humanoidirobotteihin yms liittyen.
"Ri"- tyyppiset viivamaiset merkinnät ovat usein alueiden rajoja tms setvittäviä asiouta, esim kuka osasi minkäkin aluenn tai aihepiirin asiat kyllin hyvin, kuka saa päöttää mutkäkin asiat, onko nuo selvitetty, tai tiefote rikkomuksesta. Eli usein kyseessä on työmäisesti setvittävä teorerttisen ajattelun plys kommunikaation piiriin kuuluva asia, plus käytännön taso.
*
Sellaiset sanat kuin matriarkka, tai toinen arkkimadriitta, liuttyvät kai siihen, mitä kaikkea ko tehtävässä tulusi osata, miten laajasti olla valmis perustelemaan mielipiteensä ja ottamaan asianhasroja huomioon. Matenatiikka, uskonnon tason viisaus, kirjallusuus, luonnolliset tervehenkiset tekemisentavat, kenties äitiyden vaalivuus ym tehtävät. Kirjallisuus, luonnollisrt tekemisentavat yms, kummatkin ideat ja että ihmisillä voi olla monenmoisia edesottamuksia, näkemyksiä, laatukriteereitä, tavoutteita, sujuvan elämän alyeita, ym, usko to, mikä riittää, riitit ja elämänkulut, elämäntehtävät, eri elämänvaiheiden ihmuset, eläinkunta kuten Nooan arkku, kenties teoriat, ym
"Rikas" ei ole sana tai aihe, jota niin hyvin tuntisin, mutta usein ri viittaa yksittäiseen termiin, viivaan tai ajatukseen, eli esim jos onnistuu keksimään, mitä tarttis tehdä, niin saisiko siitä onnistuessaan yrityksen työpaikaksi joillekin. Toisaalta rikkaus ei aina ole etu, sillä rikas pn helpommin huolimaton ostoksissaan ja ei opi ostoksissa onnistumisen taitoa yhtä helposti kuin aika köyhä mutta seudun suuntautuneisuuden ha taitojen ihailija. Rikkomiseen viittaavasta ri-tavusta kenties syntyy saaristomainen kuva, joka onnistuessaan voi rukastuttaa elämänkokemusta paljon niin kuin esim luonnon lajien monimuotoisuus. Tuleeko tuosta myös ri jokin meni rikki, k käytännön rstkaisu siihen oli jolkain, ja jollekin/joillekin se k oli A tai se kiinnosti lähes seksuaalusesti as, eli he huolehtisivat sen työnään hyvin.
Riisto liittyy kai tuohon ettei ole vaalinut sitä, mitä komentelee. On mennyt väärin päin, mikä kuuluu kenenkin valtaan.
Riista liittyi kai välineiden hyödyllusyyteen metsästyksessä tms, ja osin elannon saamisen hankaluuteen. Talokeskeisyys kai heikentää ymmärrystä ruutumalliin päin.
Riita liuttyy usein riistoon ym epäoikeudenmukaisuuksiin, etenkin jos ne jatkuvat pitkään ja toinen osapuoli ei saa elintilaa. Silloin on usein kyse siitä että järjestelykysymys on kävellyt yli toisen henkilön elintilan tai ylipäätään oikeudenmukaisuuden, mikä pitäisi naailman toimivalla tolalla.
Hari-nimeen tuntui liittyvän assosiaatio "eri", eli se oli vähän kuin tuo saarimalli ja hyödyllinen.
Jos sekä calehtelija että totta puhuva väittävät omaavan samat kiinnostuksenkohteet ja taidot jossain asiassa, niin kuin kai ryhmän mukana tehdessä monelle usein käy, niin riitamainen uskallus sanoa nätusti mutta selvään, kuka on harrastunut mistäkin ja miten on kukin mukana ja millaisin taidoin, niin se setvisi kullekin elintilaa, jos moinen kommunikaatio onnistuu.
Sabaan "riittää" tuntui Riitalla liittyvän taipumus tehdä vähimpien castinusten mukaan, mikä omi hyvä teknologialke kai ja yleistämuskyvylle kai, mutta valtuuksien jajamiseen se ei sovi vasn elämänviisautta, tervettä järjeä ja vastuunyuntoa olisi oltava riittävästi akna eikä vain tsekkauskohdissa.
*
Äiti Maria -assosiaatiosta en paljoa oppinut, mutta kuolleista herättämiseen käy elävöittävä kevennys plus olisi tarpeen tulken hyvä olla ihmeparantumisraitoinen, mitä kai hyvän toivominen maailmassa auttaa, eli sen kanssa ri-tavu ei sovi oikein yhtään muuten kuin että erillusyyden tarve on valtava, - sillä hetki hetkeltä nyanssi nyanssilta on tehtävä juuri oikein, omaan tilanteeseen ja omiin tekemusentapoihin, taitoihin ym piirteisiin sopivasti, - mihin ri-tavu voi auttaa, esim jos äiti rikkoi kunnollisen, niin sivistykseen nojaaminen kävi yksilöltä usein kuitenkin.
Matematiikka äidin alana plus yleisskvistys yhteiskunnassa, tekee kai sen, että lapsen tarttee itse osata kaikki tarvitsemansa ja mm yhreiskunnassa elämiseen liittyviä taitoja, eli yleissivistyjsen myötä se voi korottaa taitotasoa valtavasti mutta llla rankempaa lapselle kuin viisauden kurjohen lukemusen yms myötä oppiminen, ja elämisen.
*
Hari-nimi tuntui usein liittyvän karsimiseen, eli jos jokin lli kunnollista ha jokin haitallista puppua, niin oli olennaista tehdä ero niiden välillä. Vastaavasti jos joku kanbatti jotakin mutta jotain muuta kenties samaan aiheeseen liittyvää ei kannattanut tai vadtusti, niin oli olenbaista tehdä siinäkin ero noiden tilanteitten välillä, aihepiirien välimlä.
Sanasta "marry" jos "ma" merkkaa hyvänä jatkuvaa työn ja yleissivistyksen laatua, ja "ri" siihen jostakin tulevaa rikkoa, joka pysyy koska henkilö on niin harrastunut jostakusta, joka tuo sellaista laatua, meininkiä, tms, niin selvyyden vuoksi moni kai ehdottaisi, että menisivät naimisiin keskenään, niin muut ymmärtäisivät, rttä siinä tukevat kuvaan muut syyt eikä työn laatj päällimmäisenä mielessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti